Protokół VLCKD

Dieta Kalibra bazuje na medycznym protokole dietetycznym VLCKD, który został opracowany w 1971 r. przez prof. George’a L. Blackburna z Uniwersytetu Harvarda.
Jest to dieta normobiałkowa (ponieważ ilość dostarczanego dziennie białka jest zgodna z zapotrzebowaniem fizjologicznym organizmu) i niskokaloryczna (z uwagi na zredukowaną ilość dostarczanych organizmowi węglowodanów i tłuszczów).

To terapia dietetyczna mająca na celu osiągnięcie zrównoważonej masy ciała po przejściu przez trzy fazy: utratę wagi, fazę przejściową i fazę podtrzymującą.

Z biegiem czasu skuteczność protokołu VLCKD przyczyniła się do rozpowszechnienia go na całym świecie. Stał się preferowaną dietą dla osób, które muszą lub chcą szybko schudnąć, oraz dla tych, u których występują bardziej lub mniej zaawansowane czynniki ryzyka wiążące się z otyłością (jak np. nadciśnienie, podwyższony poziom cholesterolu we krwi czy cukrzyca).

Historia diety VLCKD

Nasza historia VLCKD – diety normobiałkowej o niskiej zawartości węglowodanów

1971-1975
Prof. George L. Blackburn z Uniwersytetu Harvarda definiuje pierwszy protokół diety proteinowej – PSMF, czyli Protein Sparing Modified Fasting.

1993
Dieta VLCKD uzyskuje zatwierdzenie ze strony amerykańskiego ministerstwa zdrowia.

1997
Profesor uniwersytetu w Göteborgu w Szwecji, Björntorp, poszerza badania nad dietą, a ich wyniki publikuje w naukowym czasopiśmie medycznym „Lancet”.

2003
Od 2003 r. (do 2010 r.) dieta VLCKD jest zalecana przez fińskie ministerstwo zdrowia przy leczeniu pierwszego rzutu w programie zapobiegania otyłości powiązanej z takimi czynnikami ryzyka, jak: cukrzyca typu II, nietolerancja glukozy (stan przedcukrzycowy), dyslipidemia i nadciśnienie.

2014
Włoskie Stowarzyszenie Dietetyki i Żywienia Klinicznego (ADI – Associazione Italiana di Dietetica e Nutrizione Clinica) zaleca dietę ketogeniczną „w sytuacjach, w których niezbędna jest szybka utrata wagi pozwalająca na zmniejszenie ogólnego zagrożenia dla zdrowia pacjenta oraz umożliwiająca zwiększenie jego motywacji”*.

2015
Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (European Food Safety Authority) definiuje wytyczne dotyczące prawidłowej liczby dostarczanych kalorii w dietach typu very low calorie. Protokół Kalibra jest zgodny z zaleceniami EFSA dotyczącymi liczby dostarczanych kalorii**.

* FUNDACJA ADI: POSITION PAPER – ADI 2014; 6: 38-43.
** EFSA Journal 2015; 13:3957.

Jak zacząć dietę?

  1. Wyślij do nas pytanie za pomocą formularza kontaktowego. Prześlemy kontakt do przeszkolonych przez nas specjalistów: dietetyków lub lekarzy na Twoim terenie.
  2. Umów się na wizytę do wybranego przez Ciebie specjalistę.
  3. Na pierwszej wizycie specjalista zbierze wywiad żywieniowy i zdrowotny. Jak na początku każdej diety zleci komplet badań laboratoryjnych.
  4. Na drugiej wizycie specjalista przeanalizuje wyniki badań laboratoryjnych oraz wykona analizę składu ciała. Specjalista wyjaśni zasady obowiązujące na diecie, wypełni z Tobą formularz zamówienia oraz umówi na wizytę kontrolną.
  5. Po drugiej wizycie mając formularz złóż zamówienie na produkty Kalibra:
  6. Kurier dostarczy do Ciebie przesyłkę z zamówionymi produktami Kalibra.
    Teraz już jesteś gotowa/y do rozpoczęcia diety! Trzymamy za Ciebie kciuki!
Najczęściej zadawane pytania Czytaj wszystkie
Dlaczego warto być pod kontrolą specjalisty?

Dieta Kalibra jest dietą spersonalizowaną, każdorazowo konstruowaną na podstawie informacji dotyczących stanu zdrowia i metabolizmu oraz z uwzględnieniem indywidualnej liczby kilogramów, jaką dana osoba powinna zrzucić.
Kwestią zasadniczą pozostaje zatem monitorowanie spadku wagi przez dietetyka, aby można było zapewnić odpowiednie wsparcie podczas zachodzących zmian oraz dostosować dietę do danego organizmu. Ponadto mechanizm fizjologiczny ketozy opiera się na równowadze metabolicznej, którą należy odpowiednio podtrzymywać i która musi być kontrolowana przez eksperta. Dzięki temu dieta jest skuteczna, a spadek wagi stały.