Dziś przygotujemy smaczne i pełnowartościowe danie Kalibra® wprost idealne na te upalne wiosenne dni.
Oto krem ze szpinaku z chrupiącymi grzankami.

Składniki:

  • 350g świeżego szpinaku
  • Suszony czosnek
  • Suszony szczypiorek
  • Szczypta curry
  • Szczypta soli
  • Olej lub oliwa z oliwek 1 łyżka
  • 5 liści mięty
  • 1 porcja chleba z ziarnami Kalibra®

Przygotowanie:

  1. Umyj szpinak i liście mięty.
  2. Podgrzej łyżkę oleju lub oliwy (na patelni nieprzywierającej) dodając przyprawy i szpinak, co spowoduje szybkie zarumienienie przez kilka sekund. Dodaj pół szklanki wody, przykryj i odstaw do wrzenia.
  3. Gotuj przez około 12-15 minut dodając w razie potrzeby wodę.
  4. Po ugotowaniu zmiksować.
  5. Dodać sól i pieprz do smaku.
  6. Możesz dodać wodę (do uzyskania pożądanej konsystencji)
  7. Pozostawić do ostygnięcia.
  8. Chleb włóż do tostera i pokrój na mniejsze kawałki i posyp nim zupę.
  9. Na koniec dodaj pokrojone liście świeżej mięty.

Najlepiej smakuje na zimno!